KADIN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mynet Soran Anne Platformu

1 Bebeğinizin cinsiyeti nedir?
2 Bebeğinizin yaşını belirtir misiniz?
3 Sizlere hangi konuda yardımcı olmamızı istersiniz?
4 Öğrenmek istediğiniz farklı detaylardan burada bahsedebilirsiniz.
    Kalan mesaj: 10

    Neden bebek sahibi olamıyorum? İşte gebeliği engelleyen nedenler

    Sağlıklı ve genç çiftlerde herhangi korunma yöntemi kullanmaksızın düzenli cinsel ilişkiye rağmen (haftada ortalama 3 kez) bir yılın sonunda hala gebelik oluşmayan durumlar için Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, önemli açıklamalarda bulundu.

    Kadınlarda yumurtalıklardan her ay bir yumurta hücresi tüplere salınır. Bu dönemlerde gerçekleşen cinsel beraberlikler sonucu vajina yolundan giren sperm hücrelerinden biri tüpte bu yumurta hücresi ile karşılaşınca döllenme meydana gelir. Sperm ve yumurta döllendikten sonra oluşan hücre (embriyo) tüpün içini döşeyen tüylerin hareketiyle birlikte rahim (uterus) içine gelir ve rahim içi boşluğunda uygun bir bölgeye yerleşir. Embriyonun burada büyümeye başlamasından doğuma kadar olan evre gebelik (hamilelik) dönemidir.

    Gebeliği Engelleyen Nedenler

    Kadın genital organında (yumurtalık, tüpler ve rahim) herhangi bir problem varsa ya da erkeklerde spermler yumurtayı dölleyebilecek sayı, yapı ve hareketliliğe sahip değilse gebelik oluşması zor ya da imkansızdır.

    Rahim ağzında herhangi bir problem varsa spermler rahim içine geçemeyebilir; tüpler tıkalı ise sperm rahim içine geçtiği halde yumurtaya ulaşamayabilir; yumurtlamada bir aksaklık varsa spermler hazır olsa da tüplerde yumurta olmadığı için döllenme gerçekleşmez. Ayrıca rahim içi boşluğunu işgal eden miyom, polip gibi bir problem varsa sperm ve yumurta döllendikten sonra oluşan hücre (embriyo) rahim içine yerleşemediği için gebelik oluşmaz. Sperm sayısı ve hareketi yumurtaya ulaşacak yeterlilikte olmadığında ya da spermler yumurtaya ulaşsa da kafa ve kuyruğundaki yapısal problemler nedeniyle yumurtayı dölleyemediği için gebelik gerçekleşmeyebilir.

    Herhangi bir sağlık problemi olmayan çiftlerin gebelik planlamalarının yüzde 75’i ilk altı ayda olumlu sonuçlanır. Ancak herhangi bir doğum kontrol yöntemi uygulanmadığı ve yumurtlama dönemlerinde düzenli cinsel birliktelik gerçekleştiği halde bir yılın sonunda gebelik oluşmadıysa mutlaka bir uzman hekime başvurulmalıdır.

    Tüp Bebek Tedavisine Ne Zaman Başlamalı?

    35 yaşın altındaki kadınlarda, önceden karın içi problemleriyle ilgili (apandisit, yumurtalık kisti) operasyon geçirilmediyse, düzenli adet görülüyorsa ve düzenli bir cinsel yaşamı varsa (haftada 2-3 kez) gebeliğin oluşması için bir yıla kadar beklenebilir.
    35 yaş ve üzeri kadınlarda ise yumurtalık rezervindeki azalmaya bağlı doğurganlık özelliği de azaldığından ilk 6 ayın sonunda gebelik oluşmazsa uzmana başvurulmalıdır.

    Doğal yoldan gebelik elde edemeyen çiftlere tüp bebek tedavisi önerilir. Anne adayının her iki tüpünün tıkalı olması, yumurta rezervinde azalma olması, 40 yaş ve üzerinde olması gibi durumlarda zaman kaybetmeden tüp bebek tedavisine başlanmalıdır.

    Baba adaylarında ise sperm sayısının yetersiz olması (1 mililitredeki sperm sayısının 5 milyon ve altında olması), spermlerin ileri hareketliliğinin yetersiz olması, sperm morfolojisinin (şekli) yetersiz olması, menide sperm hücresi olmaması (azospermi) gibi durumlarda tüp bebek tedavisi önerilmektedir.

    **Op. Dr. Seval Taşdemir
    Kadın Hastalıkları, Doğum
    ve Tüp Bebek Uzmanı
    www.fertijin.com.tr
    https://www.facebook.com/drsevaltasdemir
    https://www.instagram.com/drsevaltasdemir

    **

    Vitrin


    En Çok Aranan Haberler